Priskeho stopa ve Spartě: kritizované „divadlo“ i rituál. Ukázal odvahu (2024)

  • Video se připravuje ...

    Sázka na Briana Priskeho se ukázala jako nejlepší tah. Sparta se sDánem na lavici probudila zšedivých sezon, začala znovu vítězit. Ovšem – vydrželo to pouhé dva roky. Úspěchy posunuly 47letého trenéra na vyšší level, vminulých dnech přijal nabídku Feyenoordu Rotterdam. Jakou stopu vletenském klubu zanechal?

  • Až na Ligu mistrů…

    Priske chytl Spartu za ruku, odklidil zcesty trní a ze stínu ji vyvedl na výsluní. „Přišel jsem do klubu, který dlouho trpěl,“ řekl Dán na konci první sezony nového angažmá. Stýmem získal titul po dlouhých devíti letech, na ligové zlato si vkvětnu sáhl podruhé a ktomu přidal triumf vMOL Cupu. Nesplnil jediný cíl – bránu do Ligy mistrů zavřela letenskému klubu Kodaň. Přesto osmifinále Evropské ligy (i přes dva výprasky s Liverpoolem) spadlo do kategorie úspěchů. Ve výsledku – Priske nastartoval Spartu i vlastní kariéru, zájem Feyenoordu je toho důkazem.

    Trenér Brian Priske s poháremFotoBeranek / Sport
  • Mentalita šampionů

    Jako symbol Priskeho angažmá ve Spartě berme prosincový zápas sTeplicemi. Lukáš Sadílek dostal ve čtvrté minutě červenou, hned na to tým inkasoval. Přesto Letenští brankou vnastaveném čase vyhráli 2:1. Nešlo o jediný zápas, kdy udeřili vzávěru (podzimní derby se Slavií 1:1 nebo finále poháru sPlzní 2:1). „Hráči mají mentalitu šampionů,“ vybral Priske hlavní klíč. Což jde za ním. „Alfa a omega všeho je, aby trenér uměl s hráči vycházet,“ zmínil Ondřej Čelůstka, dnes už bývalý hráč Sparty. Priske vkabině zavedl disciplínu, mužstvo zároveň dokázal nakopnout motivačními proslovy, vnichž použil řadu vulgarismů. Fungovalo to.

    Sudí Dominik Starý vyloučil Lukáše SadílkaFotoPavel Mazáč (Sport)
  • Ukázal „koule“

    Sparta lehla na zem, prohra vderby se Slavií (0:4) byla zničující. Chtělo to změnu. Priske po prvních měsících vnovém angažmá zavelel kpřechodu na formaci 4-3-3. „Zásadní moment, který vmých očích udělal,“ vzpomínal bývalý asistent Luboš Loučka. Dán překopal systém, dal bokem osobní filozofii. „Vycítil situaci, kdy tým potřebuje pomoct. To chtělo mít pořádný koule,“ dodal Loučka. Rudý tábor se nastartoval a došel si pro první titul po devíti letech. „Trenér nezměnil hráče, ale udělal něco, co nás změnilo celkově jako tým,“ poznamenal křídelník Lukáš Haraslín.

    Brian Priske během pohárové finále s PlzníFotoMichal Beránek / Sport
  • Vítězné (trapné) kolečko

    Priske po první ligové prohře sLibercem vsrpnu 2022 svolal hráče i členy realizačního týmu do středového kruhu a energicky knim promlouval. VČesku šlo o novinku. „Trapný kolečko,“ glosoval legendární fotbalista Ladislav Vízek. Pro kritiky divadlo, pro sparťany rituál. „Drželi jsme spolu, dokázali jsme vytěsnit to, co si ostatní myslí,“ řekl Ondřej Čelůstka, dnes už bývalý hráč letenského týmu. Priske od toho neustoupil, bezprostřední projevy před zraky diváků vedl i po výhrách. „Vnímal jsem, že má vizi, je o ni přesvědčený a stojí si za ní,“ doplnil Čelůstka.

    Tradiční kolečko Sparty po prohře s Liverpoolu v prvním osmifinále Evropské ligyFotoPavel Mazáč / Sport
  • Hra s fanoušky

    Stal se ztoho rituál. Priske se před zápasem vynořil zkabiny a došel až pod letenský kotel. Roztáhl ruce, emotivně jimi pumpoval. Když odcházel, bil se pěstí do srdce. „Tohle umí,“ ocenil zkušený trenér Zdeněk Ščasný. „Chodil před fanoušky i vdobě, kdy se týmu nedařilo, což je super.“ Letenští Dánovo chování ocenili choreem i skandováním. „Jsou úžasní, vždycky podporují tým. Společně jsme jedna jednotka,“ tvrdil Priske opakovaně. Chemie mezi oběma stranami fungovala. I když nastala krize, proti Slovácku na podzim 2022 uklidňoval ultras, kteří následně vyhlásili bojkot…

    Trenér Sparty Brian Priske s fanoušky před zápasem v OlomouciFotoPavel Mazáč / Sport
  • Jiný přístup

    Co nastavil váčku, přenášel i do jiných pater trenérského centra na Strahově. Priske komunikoval skolegy zbéčka i mládeže, pořádal přednášky. Celá Sparta hrála po vzoru ligového týmu. „Klub ztoho může vbudoucnu těžit,“ zamyslel se Loučka, aktuálně kouč rezervy. Priske společně sTomášem Rosickým, sportovním ředitelem, přenastavil prostředí vklubu. „Mně se líbí, že trenér věří všem vrealizačním týmu. Každý dělá něco a on ví, že má experty na všech pozicích,“ líčil stoper Filip Panák. Přinesl na Letnou nový přístup, vytvořil skupinu odborníků, přesto – on byl šéf!

    Lars Friis by mohl v případě Priskeho odchodu převzít SpartuFotoSport - Michal Beránek
  • Související články

    EURO 2024

    11.června2024 • 15:19

    Friis je schopný zvládnout Spartu. Jsou Češi připraveni na EURO?

    Ročník 2023/24

    11.června2024 • 11:45

    Karviná uplatnila opci na oporu a řeší trenéry: Bielan asistentem Hyského?

    Ročník 2023/24

    11.června2024 • 04:35

    Koubek přiznal dluhy i strach, ale... Tak to vidí: Co v Dynamu vybudoval

    Ročník 2023/24

    10.června2024 • 17:10

    Rada pokračuje v Dukle, má nového asistenta: Kauza? Vyloženě zářez

    Ročník 2023/24

    5.února2024 • 05:00

    Rosický: Hráči si ve Spartě vydělají velmi dobře. Co museli s platy změnit?

    Ročník 2023/24

    21.února2024 • 20:37

    Sörensen zůstává ve Spartě: z náhrady je opora, Čechům usnadňuje práci

    Ročník 2023/24

    18.května2024 • 11:50

    Sparta: poslední krok k titulu, pozor na kolaps! Krach před 16 lety načal Řepka

    Pohár FAČR

    1.března2024 • 05:00

    Krejčí na desítce, Sadílek na kraji. Jak Priske v pohárovém derby zaválel

    Ročník 2023/24

    14.května2024 • 21:25

    SESTŘIH: Sparta - Baník 2:1. Letenští se blíží k titulu, řádil Birmančevič

    Ročník 2023/24

    3.května2024 • 13:45

    Mejdr skončí ve Spartě, cílí na cizinu. Agent: Vlize by mohl skoro kamkoli

  • Priskeho stopa ve Spartě: kritizované „divadlo“ i rituál. Ukázal odvahu (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Greg O'Connell

    Last Updated:

    Views: 5429

    Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

    Reviews: 85% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Greg O'Connell

    Birthday: 1992-01-10

    Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

    Phone: +2614651609714

    Job: Education Developer

    Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

    Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.