Priske na odchodu? Daň z úspěchu. Slavii zničila, Sparta musí ukázat koule (2024)

Trenér fotbalové Sparty Brian Priske má podle zahraničních médií namířeno do Feyenoordu Rotterdam. Co to znamená pro českého mistra? Letenští přijdou omuže, který byl zásadní pro přerod trápícího se klubu, stal se jednou zjeho tváří a miláčkem fanoušků. To všechno před sezonou, vníž půjde opřímý postup do Ligymistrů.

Trenér pražské Sparty Brian Priske. | Foto:se svolením CPA

Říká se mu Zlatan. Kanonýr zahodil penaltu naposledy před deseti lety Vtěžkých chvílích se Rakovníku hodí, že má téměř stoprocentního exekutora pokutových…

Přečíst článek >

Není nic nakažlivějšího než úspěch. Kdo ho jednou okusil, chce ten slastný pocit prožívat znovu a znovu. Obzvlášť pokud tomu předcházelo dlouhé období nezdarů a potupy, jako vpřípadě fotbalové Sparty. Ta zaslouženě ovládla poslední dva ligové ročníky, dařilo se jí ina evropské scéně. Je teď na vrcholu.

Jenže každý triumf vsobě obsahuje izárodky svého konce. Včeském fotbalovém prostředí, které se financemi ani prestiží nemůže rovnat velkým klubům zAnglie, Německa či Španělska, je to skoro přírodní zákon. Nevyhnutelná daň zúspěchu.

Priske má na stole smlouvu od Feyenoordu, řekl ano. Sparta může přesun zarazit

Hlavní hvězdy odcházejí do ciziny za lepším, jiné opory končí kariéru, nebo stagnují. Nějakou dobu se ještě dá pokračovat jaksi „na automat“, vyzobávat talenty zmenších klubů a vymáčknout zjízdy na vlně euforie, co se dá. Ale dřív, nebo později dojde šťáva.

Názorný příklad skýtá Slavia. Možná se někomu zdá přehnané mluvit vpřípadě sešívaných opropadu či krizi, když postoupili do osmifinále Evropské ligy a vdomácí soutěži byli letos iloni těsně druzí. Jenže po mistrovském hattricku vletech 2019až 2021jsou další tři sezony bez titulu nepochybně zklamáním. Jednou to může být náhoda, třikrát za sebou ale ne.

Zásadní podíl na přerodu

Otázkou dne je, zda podobný sešup brzy nečeká iSpartu. Hlavním důvodem spekulací omračnech shlukujících se nad Letnou jsou zprávy nizozemských médií oskoro jistém odchodu trenéra Briana Priskeho do Feyenoordu Rotterdam.
Na odchodu do Španěl je podle všeho kapitán Ladislav Krejčí, zájem je ioLukáše Haraslína, Veljka Birmančeviče a další. Jenže ikdyž ve fotbale jde vždy otýmovou práci, jak bývá někdy až otravně zdůrazňováno, právě Priskeho podíl na přerodu Sparty vmužstvo svítěznou mentalitou byl klíčový.

Ambiciózní Dán přišel do klubu, kterým dlouhé roky zmítaly vnitřní sváry, zatímco zoufající fanoušci sledovali rok za rokem triumfální jízdu konkurence zEdenu pod taktovkou Jindřicha Trpišovského. Slávisté dominovali nejen výsledkově, ale iherně.

Trest pro Juráska za pyro? Slávisté se složili na pokutu, hráč jim peníze vrátil

Jaký rozdíl oproti dnešku. Sparta pod Priskem našla líbivou iúčelnou herní tvář, stejně jako válečnickou mentalitu, která rozhodovala ve chvílích, kdy to na hřišti začalo drhnout. Naopak Slavia oschopnost urvat klíčové okamžiky na svou stranu – tu zásadní vlastnost každého šampiona – přišla.

Priske vytvořil dynamickou dvojici se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým. Většina posil (ne všechny) jim vyšla. Atmosféra kolem týmu a vcelém klubu se změnila. První titul po devíti letech ukázal, že dánská cesta nebyla omylem, a letošní obhajoba to jen utvrdila.

Odchod trenéra jako výzva

Jenže vdalším ligovém ročníku nepůjde „jen“ otitul, ale také o historický přímý postup do Ligy mistrů. Není lákavějšího sousta jak zhlediska sportovní prestiže, tak zhlediska ekonomického. Priske měl být tím mužem, který Spartu do milionářské soutěže téměř po dvaceti letech (základní skupinu hrála naposledy na podzim 2005!) dovede.

Co srudými udělá ztráta hlavního stratéga ifrontového generála? Priske se stal vrelativně krátkém čase jednou ztváří klubu, miláčkem publika a jakýmsi garantem úspěchu. Vjeho případě nelze ozměně trenéra uvažovat jen vběžném rámci „kus za kus“.

Nový stadion Sparty řečí čísel. 1,8 miliardy pro FAČR, hotovo má být v roce 2035

Priskeho odchod bude testem, jak silná je krusta sebevědomí, kterým se teď Letenští pyšní. Zda se pod tenkou slupkou aktuálních úspěchů neskrývá stále ten starý marasmus, ve kterém se Sparta tolik let marně plácala. Zda je obroda klubu skutečně hluboká a strukturální, nebo jen povrchní.

Trpišovský ve Slavii dokázal velké věci, ale je otázkou, zda už se trochu neokoukal. Zda nepromeškal šanci předat taktovku, posunout se dál (do ciziny či kreprezentaci) a umožnit týmu zEdenu harmonicky vklouznout do nové vývojové fáze.

UPriskeho se věci mají trochu jinak. Od začátku bylo jasné, že pokud uspěje, vyletí na západ. Má schopnosti iambice, angažmá vRotterdamu by pro něj mohlo představovat ideální „mezistanici“ na cestě do vysněné Premier League. Musela stím počítat iSparta, která se teď hlavně pokusí odchod dánského kouče (má vPraze smlouvu ještě na dva roky) co nejumněji zobchodovat.

Sparta má od FAČR zelenou. Bude stavět stadion na Strahově, zaplatí miliardy

Jednotlivé hráče základní sestavy lze nahradit, byť někdy sobtížemi. Utrenéra, jakým je Priske, to bude těžší. Letná to musí ustát nejen fotbalově, ale ipsychologicky – směrem ktýmu, směrem kfanouškům. Musí ukázat, že je tím velkoklubem (na české poměry), jakým se tváří být.

Lidově řečeno, musí ukázatkoule.

Priske na odchodu? Daň z úspěchu. Slavii zničila, Sparta musí ukázat koule (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5425

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.